Safari i Masai Mara!

100380-big-male-african-lionMånga har en dröm om att få besöka Afrika någon gång under sin livstid och de två sakerna som står högst på listan är att antingen bestiga Kilimanjaro i Tanzania eller att få se ”The Big Five”.

Namnet ”The Big Five” är från början en jägarterm som användes under så kallad storviltsjakt för att namnge de fem största och farligaste djuren man kunde skjuta. Idag är dock denna typ av jakt förbjuden och på den internationella marknaden är även handel med dessa fem djur olaglig för att på så vis minska tjuvjakten av dem som tyvärr förekommer i stora delar av Afrika. Uttrycket ”The Big Five” har således kommit att bli ett samlingsnamn för de fem djuren lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning och är de djur som turister helst vill se vid en afrikansk safari.

Vart i Afrika finns ”The Big Five”?

Om man idag är intresserad av att checka av dessa fem djur från sin att-se-innan-man-dör-lista är bästa platsen nationalparken Masai Mara i Kenya som fått sitt namn efter Massajerna som lever i området och ifrån floden Mara son rinner rakt igenom hela parken. För att inte skapa förvirring vid besöket i parken bör nämnas att Masai Mara i söder gränsar till Tanzania och här byter parken således namn till Serengeti. Vill man verkligen få ett helhetsintryck av parken är ett tips att besöka den i juli eller augusti för att se den stora vandringen av zebror och gnuer som kommer söder ifrån och varje år denna årstid förflyttar sig mellan de båda parkerna.

Safari

Det absolut bekvämaste sättet för en turist i Afrika att se alla olika djurarter är genom att ta sig ut på Safari. Genom att med hjälp av en guide ta sig fram genom Masai Mara är chansen större att man faktiskt får möjlighet att se de djur man är intresserad av att se eftersom dessa både är utbildade och känner till området väl. Vidare brukar man kunna hitta safaris som erbjuder övernattning i något av alla campingläger som finns runt om i Masai Mara och Serengeti vilket ökar ens chans att se fler djur och uppleva den afrikanska kulturen på nära håll.

Scroll to top