Satsa på grunden

När det kommer till friluftsliv kan man samla på sig hur många mer eller mindre nödvändiga prylar att använda på sjön, i skogen, på fjället eller varhelst man rör sig. Det enda som sätter gränserna är egentligen den personliga ekonomin, förvaringsutrymmet och möjligen insikten att det kanske inte är så viktigt att kunna dricka espresso just i Abisko.

Alla friluftsintresserade, även miniorscouter, bör dock satsa på bra grunder. När det gäller vad som är viktigast för scouterna så överlåter vi med varm hand den frågan till deras ledare. De vet vad de pratar om. Men när det gäller tjugoåringar och uppåt, som antingen ska ge sig ut på fjället för först gången, eller som behöver uppgradera sin utrustning. Då tycker vi att det är följande som ska prioriteras:

Kängor

Ett par bra skor på fötterna är A och O inom nästan allt friluftsliv. Men vad som är bra skor varierar extremt mycket från person till person. I Sverige har höga, grova kängor länge dominerat. I Alperna är kängorna något lägre, men ungefär lika grova. Det finns även de som föredrar gummisulade kängor från brittiska tillverkare som annars mest gör lädersulade finskor, och vissa vill ha så lätt på fötterna som möjligt. De enda allmänna råd som går att ge är egentligen följande:

  1. Prova skorna ordentligt innan du slår till, och tänk på att ansträngande vandring får fötterna att svälla.
  2. Ska du bara köpa ett par kängor, tänk på att de ska fungera året runt. Lundhags rekommenderas av många av denna anledning, och vill man vara lite mer exklusiv finns ju Jörnkängan.
  3. Gå in kängorna ordentligt innan du ska använda dem på riktigt första gången. Dina fötter kommer att tacka dig.

Ryggsäck

En bra ryggsäck, stor eller liten, är också helt avgörande för upplevelsen. Här är det också viktigt att gå efter sina egna preferenser. Man bör aldrig köpa en större ryggsäck än vad man behöver, men samtidigt går det sällan särskilt bra att spänna fast extrautrustning på en modern softpack. Detta är en anledning till att äldre ramsäckar fortfarande är hett eftertraktade.

Tänk också på hur du ska packa din ryggsäck. Om du exempelvis måste komma åt dina mediciner så är en ryggsäck med enbart ett gigantiskt fack inte en bra idé.

Ryggsäcken gör vandringen till en dans

Kniv

Kniven är central inom friluftslig. Det finns idag många knivar som även tjänstgör som annat. De mest kända är schweiziska arméknivar och multitools av Leatherman-typ. Ett sådant verktyg är bra att ha, men de bör endast vara ett komplement till en riktig kniv. En vanlig morakniv räcker ganska långt, och vill man ha bättre kvalitet kan man köpa någon av Fällknivens knivar.

Ljus

Två ljuskällor är en bra tumregel. En pannlampa är praktisk i många situationer, och kombineras med fördel med en ficklampa i smidig storlek. Fråga en orienterare om vilken pannlampa som är bäst, och köp en ficklampa från ett märka som Maglite, Fenix eller Underwater Kinetics. Till skillnad från kängor och ryggsäckar, som bör provas före köp, går det utmärkt att köpa ficklampan på nätet, där man oftast sparar pengar.

Detta är det allra viktigaste. Så länge du har med ett ombyte så spelar det faktiskt mindre roll vad du har i övrigt. Kängor, ryggsäck, kniv och ljus är grunden för en lyckad friluftsupplevelse.

Scroll to top