Klättra i Stockholm

KlättrareTill skillnad från vad många tror så är det fullt möjligt att klättra både inomhus och utomhus mitt i centrala Stockholm – det gäller bara att veta vart man ska klättra någonstans för bäst upplevelse.

När man tänker på klättring är det höga bergstoppar i alperna som kommer till minnes, men i Sveriges vackra huvudstad finns faktiskt bra klättring för den som inte vill lämna landet. Så ett enkelt tips för den som inte vill eller kan ta sig utanför Sveriges gränser är att välja hotell och boka på stockholmshotell.com och istället se vad staden har att erbjuda i klätterväg. Till exempel skriver DN om några riktiga smultronställen för både nybörjaren och för den mer erfarne klättraren som kan vara värda att spana in. För bara ett stenkast från stadskärnan finns nämligen flera inomhusanläggningar där den mindre äventyrslystne klättraren kan ”Bouldra” vilket betyder att man tar sig upp längs låga väggar och har mjuka madrasser nedanför sig om man skulle falla. Och för den som är mer intresserad av lite mer avancerad utomhusklättring så listar artikeln även ett gäng bra platser i Stockholms innerstad där även detta erbjuds, så som exempelvis på klippan bakom Münchenbryggeriet i centrala Södermalm.

Klättervägg utomhus

I en artikel i Metro tipsar man om en klättertur på Häggsta klättervägg i Vårby som är stadens äldsta och högsta klätterplats. Där finns nämligen över hundra klätterleder att välja bland, och det är dessutom enkelt att ta sig dit eftersom det både går att ta sig dit via Stockholms kollektivtrafik och genom att ta bilen. Men om man inte känner för att klättra just i Stockholm och istället letar efter en verklig utmaning ska man ta sig över atlanten för där har fasadklättring fått en helt ny innebörd. I USA finns nämligen Whitney PeakHotel i Nevada som erbjuder sina gäster en klättervägg som är hela 60 meter (Källa). Och som om höjden inte vore nog så är det själva hotellets exteriör som utgör klätterväggen. Här är både erfarna klättrare och allmänheten varmt välkomna att testa sina färdigheter, så när du bestigit Sveriges alla klätterväggar och berg kanske det är hit som din nästa klätterresa bör ta sikte.

Scroll to top