Uppsving för svenska friluftsbranschen

Svenskarna fullkomligt älskar att vara ute i naturen och göra friluftsutflykter framförallt till de svenska fjällen. Den här friluftstrenden gör att både friluftsanläggningarna och branschen överhuvudtaget går väldigt bra.

Att turista i Sverige och uppleva den vackra naturen är det allt fler som gör. Även svenskarna börjar få upp ögonen för Sverige och många väljer att stanna kvar här på sommaren för att njuta av allt vackert som finns. I och med att fler gillar att åka på friluftssemester någonstans i Sverige, så har friluftsbranschen verkligen fått sig ett uppsving. Förra sommaren var verkligen en kanonsommar för branschen och det perfekta sommarvädret gav en rusning till svenska fjällen, som verkligen märktes av.

Många fler besökare12409744-kvallspromenad

I Dagens Industri kan man läsa att svenska fjällen har lockat ovanligt många turister år 2015. En anläggning som Svenska Turistföreningen har i Grövelsjön hade förra sommaren haft 15 procent fler besökare än året innan. Abisko upplevde en ökning med 18 procent och Saltolouktas fjällstation hade hela 24 procent fler besökare jämfört med året innan. Men det var alltså inte bara antalet besökare till de svenska friluftsanläggningarna som ökade, utan antalet sålda friluftsprodukter ökade även mycket. Även om det inte var en kanonsommar vädermässigt för den som ville ha sol, var det regniga och kyliga vädret desto bättre för friluftsbranschen. För den allra största aktören i branschen ökade intäkterna mycket och har faktiskt gjort det i några år nu, tack vare den friluftstrend som råder.

Går bra utomlands

Den friluftstrend som råder just nu påverkar inte bara Sverige, utan är något utav ett globalt fenomen. Detta har lett till att de svenska friluftsmärkena kunnat etablera sig även utomlands. Det har dock visat sig att de amerikanska och tyska friluftsmärken som försökt etablera sig i Sverige, haft problem med detta. Varför det är så förklarar man med att de svenska märkena är väldigt starka här och gör ett väldigt bra jobb för att hålla sig kvar på marknaden samtidigt som de erbjuder kvalitativa produkter. Några av de svenska märken som finns inom friluftsbranschen är:

  • Fjällräven.
  • Lundhags.
  • Haglöfs.
  • Naturkompaniet.
Scroll to top